Ratafia babuni

Kategoria: Owocowe

Składniki

    500 g dojrzałych wiśni
    100 g suszonych śliwek
    100 g suszonych moreli
    2 - 3 suszone figi
    100 g rodzynek
    kilka orzechów laskowych
    10 goździków
    szczypta cynamonu
    kawałek laski wanilii
    starta skórka cytryny
    1l spirytusu rektyfikowanego (95%)
    1/4l rumu lub brandy
    1/2l źródlanej wody
    250 g cukru

Sposób przyrządzenia

Wiśnie należy umyć i wydrylować. Następnie wkładamy je do gąsiora lub dużego słoja, który wcześniej dokładnie umyliśmy i wyparzyliśmy. Śliwki, rodzynki, figi i morele czyścimy z szypułek i drobno siekamy razem z orzechami. Następnie dodajemy je do wiśni razem z przyprawami. Źródlaną wodę gotujemy z cukrem. Po ostudzeniu wlewamy syrop do gąsiora i mieszamy go ze spirytusem i brandy.

Całość należy szczelnie zamknąć i pozostawić w chłodnym ciemnym miejscu na około pół roku.



likiery